У вас вимкнено javascript!


Для функціональності цього сайту необхідно включити JavaScript.


Ось інструкції, як включити JavaScript у вашому веб-браузерів .


;

Приготування розчинів


4.2.3. Карбонові кислоти, естери, жири, вуглеводи

А

Ацетилсаліцилова кислота (аспірин)

Приблизно 0,1 г аспірину розчиняють в 4-5 мл води.


Г

Глюкоза (0,5 %)

В 1 л розчиняють 5,5 г кристалічної глюкози. Враховуючи явище мутаротації, розчин готують не менше ніж за 12 годин до початку заняття. Щоб розчин швидко не псувався його слід прокип'ятити.


Глюкоза (1 %)

В 100 мл розчиняють 1,1 г кристалічної глюкози. Враховуючи явище мутаротації, розчин готують не менше ніж за 12 годин до початку заняття. Щоб розчин швидко не псувався його слід прокип'ятити.


К

Крохмаль [крохмальний клейстер] (0,5 %)

1. 250 г натрій хлориду розчинити в 1 л води. В 40-50 мл холодної води розмішати 5 г картопляного крохмалю та швидко, при помішуванні влити в нагрітий до кипіння розчин кухонної солі. Утворений розчин прокип'ятити до утворення однорідного клейстера.


2. 0,5 г розчинного крохмалю розмішують з 10 мл води до одержання однорідної суміші, повільно вливають, перемішуючи, в 90 мл киплячої води та кип'ятять 2-3 хв. Розчин фільтрують через щільний обеззолений фільтр, тричі промитий гарячою водою. Розчин використовують свіжеприготовленим.


3. Закип'ятіть 100 мл води, попередньо додавши до неї чайну ложку кухонної солі. В порцеляновій чашці розітріть трішки (1 г) крохмалю з невеликим об'ємом води (10-20 мл) до отримання однорідної рідкої маси. Одержану суміш вилийте в киплячий розчин солі та при перемішуванні доведіть його знову до кипіння. Коли рідина стане прозорою, додайте в колбу ще 100 мл води і охолодіть. Найкраще зберігати розчин на холоді в темній склянці. Сіль у склянці збільшує термін зберігання розчину крохмалю, який зазвичай швидко псується та пліснявіє.


М

Мило (1 %)

Нарізають стружками 10 г ядрового (дитячого) мила і розчиняють при нагріванні в 1 л води..


О

Оцтова кислота (2 н)

145 мл 80 %-ної оцтової кислоти (оцтової есенції) виливають в колбу та доводять дистильованою водою до 1 л.


С

Сахароза (1 %)

В 1 л води розчинити 10 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити.


Сахароза (2 %)

В 100 мл води розчинити 2 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити.


Сахароза (20 %)

В 100 мл води розчинити, при нагріванні, 20 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити.


Розділи:
  1. Виготовлення розчинів окремих реактивів
    1. Неорганічні речовини
      1. Оксиди, пероксиди, амоніак, прості речовини тощо
      2. Луги
      3. Кислоти
      4. Солі
    2. Органічні речовини
      1. Вуглеводні, галогенопохідні вуглеводнів
      2. Спитри, феноли, етери, кетони, альдегіди
      3. Карбонові кислоти, естери, жири, вуглеводи
      4. Нітросполуки, аміни, амінокислоти, білки
      5. Індикатори
Зміст