Приготування розчинів 4.2.3. Карбонові кислоти, естери, жири, вуглеводиАцетилсаліцилова кислота (аспірин) Приблизно 0,1 г аспірину розчиняють в 4-5 мл води. Глюкоза (0,5 %) В 1 л розчиняють 5,5 г кристалічної глюкози. Враховуючи явище мутаротації, розчин готують не менше ніж за 12 годин до початку заняття. Щоб розчин швидко не псувався його слід прокип'ятити. Глюкоза (1 %) В 100 мл розчиняють 1,1 г кристалічної глюкози. Враховуючи явище мутаротації, розчин готують не менше ніж за 12 годин до початку заняття. Щоб розчин швидко не псувався його слід прокип'ятити. Крохмаль [крохмальний клейстер] (0,5 %) 1. 250 г натрій хлориду розчинити в 1 л води. В 40-50 мл холодної води розмішати 5 г картопляного крохмалю та швидко, при помішуванні влити в нагрітий до кипіння розчин кухонної солі. Утворений розчин прокип'ятити до утворення однорідного клейстера. 2. 0,5 г розчинного крохмалю розмішують з 10 мл води до одержання однорідної суміші, повільно вливають, перемішуючи, в 90 мл киплячої води та кип'ятять 2-3 хв. Розчин фільтрують через щільний обеззолений фільтр, тричі промитий гарячою водою. Розчин використовують свіжеприготовленим. 3. Закип'ятіть 100 мл води, попередньо додавши до неї чайну ложку кухонної солі. В порцеляновій чашці розітріть трішки (1 г) крохмалю з невеликим об'ємом води (10-20 мл) до отримання однорідної рідкої маси. Одержану суміш вилийте в киплячий розчин солі та при перемішуванні доведіть його знову до кипіння. Коли рідина стане прозорою, додайте в колбу ще 100 мл води і охолодіть. Найкраще зберігати розчин на холоді в темній склянці. Сіль у склянці збільшує термін зберігання розчину крохмалю, який зазвичай швидко псується та пліснявіє. Мило (1 %) Нарізають стружками 10 г ядрового (дитячого) мила і розчиняють при нагріванні в 1 л води.. Оцтова кислота (2 н) 145 мл 80 %-ної оцтової кислоти (оцтової есенції) виливають в колбу та доводять дистильованою водою до 1 л. Сахароза (1 %) В 1 л води розчинити 10 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити. Сахароза (2 %) В 100 мл води розчинити 2 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити. Сахароза (20 %) В 100 мл води розчинити, при нагріванні, 20 г сахарози. Щоб запобігти швидкому псуванню розчин слід прокип'ятити. Розділи:
|
||
© Сущик М. М. |