|
Приготування розчинів
3.1. Загальні правила виготовлення розчинів
- При приготуванні розчинів слід дотримуватися чистоти. Весь необхідний посуд має бути заздалегідь ретельно вимитий. Готувати розчини слід, використовуючи чисті реактиви і дистильовану воду.
- Тверді речовини, особливо важкорозтинні, рекомендується подрібнювати, так як розчинення великих кристалів і грудок відбувається дуже повільно.
- Деякі речовини, будучи розтертими в тонкий порошок, мають властивість плавати по поверхні води, не змочуючи. Перед розчиненням такі порошки слід розтерти в ступці з невеликою кількістю води до утворення однорідної кашки, яку потім змивають водою в стакан і далі розчиняють як звичайно. Іноді перед розчиненням змочують порошок декількома краплями спирту.
- Застосування для приготування розчинів гарячої води при точних роботах не рекомендується. Хоча нагрівання і прискорює процес розчинення, воно призводить до зміни концентрації за рахунок випаровування і до неточностей у вимірі
об'ємів.
- Якщо розчинення відбувається повільно, суспензію необхідно перемішувати за допомогою механічної мішалки або, краще, збовтувати в закритій склянці або колбі на механічному струшувачі.
- Легкорозчинні тверді речовини і рідини перемішують вручну в закритій посудині (якщо не передбачається виділення газів або пари) шляхом струшування або багаторазового перевертання
посудини; можна перемішувати їх скляною лопаткою в стакані.
- При розчиненні сильних кислот, особливо сульфатної та нітратної, слід доливати кислоту у воду, але ні в якому разі не навпаки.
- Слід пам'ятати, що зважування рідких кислот, а також летких рідин можна проводити тільки в герметично закритих посудинах. Частіше ж потрібні кількості рідин відміряють мірними циліндрами або піпетками.
Густину рідини при цьому або вимірюють за допомогою денсиметра, або знаходять в довідниках. В останньому випадку вимірювання об'єму рідини необхідно проводити при тій же температурі, для якої вказана густина: різниця навіть у кілька градусів може призвести до помітних помилок.
- Розчинення сухих лугів у воді необхідно робити, додаючи луг у воду невеликими порціями і обережно перемішуючи. Якщо залишити гранульований або лускований луг в посудині з водою на деякий час без перемішування, гранули злипнуться в єдиний клубок, на розчинення якого піде дуже багато часу, навіть якщо перемішування потім відновити.
- Концентровані розчини їдких лугів не рекомендується зберігати; їх готують безпосередньо перед вживанням. Якщо потреба в зберіганні все ж виникає, використовують сулії з поліетилену або покривають скляні бутлі зсередини шаром парафіну, оскільки концентровані луги витравлюють скло. Для нанесення захисного шару готують 10-15% -ний розчин парафіну в бензині і наливають його в бутель в такій кількості, щоб вистачило для рівномірного змочування всієї внутрішньої поверхні. Потім бутель продувають повітрям до повного видалення парів бензину.
- Якщо необхідно приготувати насичений розчин речовини, розчинність якої у воді невідома, речовину додають невеликими порціями, щоразу
досягаючи повного розчинення, до тих пір, поки остання порція вже не буде розчинятися. Слід мати на увазі, що з підвищенням концентрації розчину швидкість розчинення падає. Тому бути впевненим, що стан насичення досягнуто, можна лише в тому випадку, якщо кількість твердої речовини не зменшилася після принаймні півгодинного перемішування розчину.
Рекомендується також готувати насичений розчин в теплій воді, а потім охолодити його до кімнатної температури. Деяка кількість розчиненої речовини повинно при цьому випасти в осад. Виняток становлять дуже небагато речовини (наприклад, карбонат літію), розчинність яких у воді з підвищенням температури зменшується.
Зберігають насичені розчини як правило з невеликим надлишком
нерозчиненої твердої речовини.
- Розчини, котрі потрібно зберігати, необхідно відразу після приготування перелити в посудини, які щільно закриваються, і забезпечити етикетками із зазначенням назви та формули розчиненої речовини, концентрації розчину і дати його приготування. Місткість посудини для зберігання повинна бути такою, щоб розчин заповнював його майже доверху.
Розділи:
-
Техніка виготовлення розчинів
-
Загальні правила виготовлення розчинів
-
Вимірювання рідин
-
Зважування твердих речовин
-
Розчинення
|
|